Podcast 'Moving Along' met Prof. de Koning-Tijssen
Prof. Marina AJ de Koning-Tijssen heeft onlangs de prestigieuze Stanley Fahn Lecture Award ontvangen! Ze is de eerste Nederlandse onderzoeker die deze internationale prijs wint. In een nieuwe podcast vanuit de Movement Disorders Society benadrukt ze het belang van goede observatie bij patiënten met bewegingsstoornissen, zelfs in een tijdperk van genetisch onderzoek: "Het begrijpen van patronen in hoe het bewegingssysteem verstoord raakt, kan leiden tot nieuwe therapieën,". De podcast is hier te beluisteren.
Voorafgaand aan de podcast is werd een interview gehouden met Prof. de Koning-Tijssen, deze kunt u hier terug te lezen. Hierin verteld ze onder andere hoe haar carrière begon aan de Universiteit Leiden, waar ze onderzoek deed naar hyperekplexie, een aandoening met extreme schrikreacties. Ze ontdekte belangrijke genetische en klinische verschillen binnen deze aandoening. Later introduceerde ze een nieuwe classificatie voor schrikstoornissen en bestudeerde ze unieke aandoeningen zoals Latah, een cultuurgebonden schrikstoornis.
Sinds 2012 leidt Prof. de Koning-Tijssen het Expertise Centrum Bewegingsstoornissen aan het UMC Groningen. Daar werkt ze samen met haar team aan innovatieve projecten, zoals de ontwikkeling van een computergestuurd hulpmiddel (NEMO) om bewegingsstoornissen nauwkeuriger te diagnosticeren en daarmee de behandeling te verbeteren. Dit onderzoek combineert technieken zoals kunstmatige intelligentie, video-opnames en meetapparatuur.
In het interview benadrukt ze het belang van de (internationale) samenwerkingen, om zo verder te komen tot snellere herkenning van zeldzame diagnoses, het achterliggende ziektemechanisme te kunnen ontrafelen, en naar betere behandelingen toe te werken.